Technologická agentura ČR – veřejné soutěže

31. 03. 2023

Program TREND

Je určen na podporu aplikovaného výzkumu a experimentálního vývoje pro podniky a jeho hlavním cílem je zvýšení mezinárodní konkurenceschopnosti podniků, především rozšířením jejich trhů v zahraničí, pronikáním na trhy nové či posunem výše v globálních hodnotových řetězcích.

Podprogram 1 “TECHNOLOGIČTÍ LÍDŘI“

Podpora tvorby výsledků VaV a jejich užívání pro vlastní podnikatelskou činnost (zejména pro zefektivnění výroby, zavádění nových výrobků či služeb), a to u podniků, které již mají zkušenosti s realizací VaV vlastními kapacitami a dále u podniků, které mají zkušenost s nákupem VaV služeb od výzkumných organizací, ale zatím nerozvinuly vlastní VaV činnost.

Hlavní uchazeč: podnik – sám nebo ve spolupráci s dalšími podniky, příp. výzkumnými organizacemi

Podmínka: hlavní uchazeč musí mít dvouletou účetní historii – dvě účetní roční závěrky

Max. intenzita podpory na projekt: 70 %

Max. výše podpory na projekt: 25 mil. Kč

Veřejná soutěž: VS v tomto podprogramu bude vyhlášena 5. 4. 2023 a bude otevřena do 24. 5. 2023. V současné chvíli jsou k dispozici předběžné parametry soutěže.

Program DOPRAVA 2030 

Je zaměřen na podporu projektů aplikovaného výzkumu, jejichž výsledky mají vysoký potenciál pro další uplatnění v nových přístupech, technologických postupech a službách vedoucích k posílení společenských a ekonomických přínosů dopravy.

Program má 3 specifické cíle. Každý projekt musí povinně zvolit jeden z nich.

  • Udržitelná, přístupná a bezpečná doprava
  • Automatizace, digitalizace a technologicky pokročilá doprava
  • Nízkoemisní a ekologická doprava

Hlavní uchazeč: podnik, výzkumná organizace

Max. intenzita podpory na projekt: 80 %

Max. výše podpory na projekt: 25 mil. Kč

Veřejná soutěž: VS v tomto podprogramu bude vyhlášena 26. 4. 2023 a bude otevřena do 28. 6. 2023. V současné chvíli jsou k dispozici předběžné parametry soutěže.

Program SIGMA, Dílčí cíl 1: Podpora komercializace VaVaI+

Jedná se o veřejnou soutěž navazující na soutěže Programu GAMA 2, podprogramu 2, která je zaměřena na podporu komercializace průlomových inovačních řešení a růstu a rozvoje malých a středních podniků a startupů se sídlem v ČR. Veřejná soutěž cílí na ověření výstupů/výsledků aplikovaného výzkumu z hlediska jejich praktického uplatnění a na přípravu jejich následného komerčního využití či využití pro potřeby společnosti.

Hlavní uchazeč: malý a střední podnik

Alokace na soutěž: 10 mil Kč.

Max. intenzita podpory na projekt: 70 %

Max. výše podpory na projekt: 780 tis. Kč

Výstup projektu: studie proveditelnosti

Veřejná soutěž: VS v tomto podprogramu bude vyhlášena 29. 3. 2023 a bude otevřena do 17. 5. 2023. V současné chvíli jsou k dispozici předběžné parametry soutěže.