Mimořádná opatření Vlády ČR – testování ve firmách a nová výše OČR

22. 11. 2021

V pátek 19.11. schválila Vláda ČR nová mimořádná opatření v souvislosti s testováním zaměstnanců.

Zaměstnavatel musí nejpozději do 29.11.2021 zajistit pravidelné týdenní testování rychlými antigenními testy.

Testování jednou týdně se týká i OSVČ.

Testování se netýká:

  • osob s dokončeným očkováním
  • s potvrzením o prodělání nemoci
  • negativním RT-PCR testem mladším 7 dní či rychlým antigenním testem mladším 7 dní, který provedl zdravotnický pracovník
  • zaměstnanců, kteří během výkonu práce nesetkávají s žádnými dalšími osobami

 

NABÍDKA ANTIGENNÍCH TESTŮ A RESPIRÁTORŮ

V návaznosti na aktuální nařízení Vlády ČR a nedostatek antigenních testů Vám nabízíme ČLENSKOU SLEVU 3% při použití kódu v košíku: AKCEAGT3

Akce se vztahuje na antigenní testy a respirátory.

 

Dochází k další změně v pravidlech pro provoz obchodů a služeb a návštěvy hromadných akcí. Konkrétně se jedná o podmínky poskytování ubytovacích služeb od 22. 11. 2021.

Osoby cestující z pracovních důvodů či lidé, kterým bude poskytnuta lékařská péče, se budou moci prokázat také negativním RT-PCR testem mladším 72 hodin. Stejně tak osoby, které jsou v době, kdy začne opatření platit, již ubytované, musí ovšem dodržet předem sjednanou dobu pobytu.

 

OČR

Vláda na jednání schválila také návrh zákona o dalších úpravách poskytování ošetřovného v souvislosti s mimořádnými opatřeními při epidemii, kterým se znovuzavede krizové ošetřovné. Rodiče, kteří zůstanou doma s dětmi, tak budou mít nárok na ošetřovné po celou dobu uzavření školy nebo třídy anebo při individuální karanténě dítěte.

Ošetřovné zároveň bude platit i na dítě, které se nemůže účastnit výuky kvůli karanténě v rodině. Ošetřovné se navýší na 80 % denního vyměřovacího základu. Celkem tak rodiče získají minimálně 400 korun na den, a to i pro tzv. dohodáře. S platností se počítá od 1. 11. 2021 do 28. 2. 2022. 

Mimořádné opatření – testování ve firmách 19.11.21

Tisková zpráva – OČR