Aktuální informace k situaci na Ukrajině

01. 03. 2022

Program kvalifikovaný zaměstnanec:

Stručný přehled dosud zjištěných informací:

  • S ohledem na aktuální situaci na Ukrajině byla veškerá vízová agenda na GK ve Lvově a na ZÚ v Kyjevě přerušena.
  • Příchozí žádosti, podány na Hospodářskou komoru ČR i další regionální komory, zůstanou evidovány a připraveny na následné zařazení do Programu kvalifikovaný zaměstnanec. V současné době však nebudou žádosti zasílány na příslušná ministerstva.
  • Dle aktuálních informací ukrajinští občané s biometrickým pasem či platným pobytovým titulem mohou přijet na území ČR. Další informace, týkající se pobytové situace ukrajinských občanů je možné sledovat na stránkách Ministerstva vnitra ČR ZDE.

 

Stanoviska a aktivity HK ČR:

  • HK ČR ve středu 23.2.2022 zaslala dopis předsedovi vlády Petru Fialovi, ve kterém apeluje mimo jiné na nutnost řešit stabilizaci ukrajinských zaměstnanců v ČR. Dopis dále obsahuje žádost o pomoc s případným zvýšeným zájmem o sloučení rodinných příslušníků a řešení dalších problémových oblastí. Více informací naleznete v této tiskové zprávě.
  • HK ČR zřídila platformu pro podnikatele, kteří se na ni mohou obracet s nabídkami pomoci pro ukrajinské občany i firmy, pokud to vyhrocená situace na Ukrajině umožní. Následné zprostředkování pomoci bude koordinováno s vládou a dalšími úřady. Nabídky lze posílat na mail ukrajina@komora.cz.
  • HK ČR je rovněž připravena v rámci svých možností a kompetencí zodpovídat dotazy vztahující se zejména k problematice zaměstnávání ukrajinských pracovníků prostřednictvím podnikatelské poradny.
  • Vedení HK ČR se aktivně zapojuje do vznikajících pracovních skupin a do koordinace kroků společně s vládou, jednotlivými rezorty a dalšími partnery, jak naznačila dnešní tisková zpráva.

Vzhledem k turbulentnímu vývoji doporučujeme představitelům komorové sítě i jednotlivým členům sledovat www.komora.cz/situaceukrajina, kde budeme průběžně aktualizovat nově zjištěné skutečnosti.

Nabídku pomoci Ukrajině můžete vkládat:

https://www.kr-ustecky.cz/pomoc-ukrajine/ms-282371/p1=282371

https://www.nasiukrajinci.cz/